O kmetiji, kmetovalcih, sodelujočih

 

O kmetiji

Kmetija Vrhivšek oz. njeni tedanji kmetovalci so pred več kot 150 leti našli svoj prostor pod soncem v majhni vasici Lindek nad Frankolovim, ki se nahaja med Celjem in Slovenskimi Konjicami. Predniki so poleg hiše postavili tudi gospodarsko poslopje, ki pa ga današnji kmetovalci z vso vnemo obnavljamo in mu dodajamo nove vsebine. Kmetija Vrhivšek poleg omenjenih objektov obsega še njive, enokosni travnik, starodebelni sadovnjak in nekaj gozda. 

 

  

 

S svojo kmetijsko dejavnostjo ne onesnažujemo okolja, pomembna nam je tudi kvaliteta hrane, ki jo pridelamo, zato svoje kulture gojimo brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Na naših njivah vzgojimo vso potrebno zelenjavo, ki jo kot družina porabimo (pa še za obiskovalce izobraževanj jo je zadosti), industrijsko konopljo, starodavna žita in zelišča, ki jih uporabljamo kot pomoč k vzpostavitvi ravnovesja v svojem telesu. Pri vsem tem se seveda zanašamo na preverjene rešitve naših babic in zdravo kmečko pamet. 

Naš logo odraža vse že omenjeno, saj barve njivskih brazd nakazujejo posamezne kulture, ki jih gojimo na kmetiji Vrhivšek. Zelena brazda predstavlja industrijsko konopljo, rumeno rjava brazda predstavlja žita, oranžna je namenjena ognjiču in modrovijolična sivki. Nekaj slikovnega materiala o naših kulturah najdete v Galeriji.

 

         

 

Pod blagovno znamko Kmetija Vrhivšek najdete različne izdelke iz industrijske konoplje, kot so konopljin čaj (kot samostojen ali v mešanici z zelišči), konopljina moka, konopljino olje, konopljini proteini, konopljin hidrolat in konopljino milo. Žita dobite v zrnju ali mleta v obliki polnozrnatih mok. Zelišča uporabljamo za začinjanje naših shrankov - od zeliščnih soli, marmelad, sirupov do tinktur, maceratov in mil. Ali za destilacije.

Pri naših izobraževanjih poudarjamo odnos do zdravja tako doma kot na delovnem mestu, pri čemer uporabljamo preverjene rešitve naših babic. Znanja so takoj prenosljiva v vsakodnevno življenje in pomagajo pri izboljšanju počutja oz. zdravja.  

 

 

Kako smo začeli

Lahko bi rekli, da po naključju. Vendar smo že doumeli, da naključij ni, vse samo na-ključ-je.
No, vsekakor ni naključje, da se je ena izmed hčera rodila z atopijskim dermatitisom. Ob vsem tem smo začeli spoznavati, kako zelo je pomembno, kaj damo v sebe in na sebe (kulinarika in kozmetika). Zato smo začeli gojiti svoje vrtnine, najprej krompir in čebulo, nato vso zelenjavo za potrebe naše družine. 
Zgodbe z gojenjem konoplje, zelišč in žit vam razkrijemo ob vašem obisku naše kmetije. Verjamemo, da vam bodo dale misliti in mogoče boste v njih našli navdih za spremembe.  

 

        

 


O kmetovalcih

Rudi Ramšak - Dolf
glavni kmetovalec, specialist za destilacijo, raziskovalec, po izobrazbi dipl. biolog. Postal je admiral hribovske mornarice, kljub dejstvu, da je vešč tudi krmila jadrnice in ne samo traktorja. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alenka Zapušek
raziskovalka, predana konoplji in zeliščem, z velikim veseljem preko predavanj in praktičnih delavnic širi znanje o njihovi uporabnosti v vsakdanjem življenju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brez pomoči otrok tudi ne bi šlo, pa še kaj pametnega se kdaj vsi skupaj naučimo in nasmejimo. Zato smo hvaležni za vaš prispevek v mozaiku:
Blaška
Nejka
Tjaš
Danaja

    
    

 

Sodelujemo

na področju konoplje:

na področju destilacije zelišč in aromaterapij:

na področju welness programov:

na področju izobraževanj:

na področju turizma: