Za šole

 

Na kmetiji Vrhivšek smo vam pripravili različna izobraževanja za šolajočo se mladino, kjer ponovimo znanje, ki so ga pridobili v šolskem učnem procesu, hkrati pa ga nadgradimo z možnostjo ogleda in izkustvene delavnice.

 

Izobraževanja so primerna za otroke 2. in 3. triade za NARAVOSLOVNI ali TEHNIŠKI DAN ali za srednješolce.

Velikost skupine: do 30 udeležencev naenkrat. V primeru večje skupine otrok, možen časovni zamik skupin udeležencev ali več izvajalcev izobraževanja - odvisno od želja naročnika. Lahko pa se izobraževanje izvede tudi v prostorih naročnika.
Čas izobraževanja z delavnico: 3 - 4 šolske ure

 

Obudimo znanja naših babic

Večina ljudi se zaveda, da v naravi raste mnogo rastlin, ki blagodejno vplivajo na naše počutje in da lahko pripravki iz določenih rastlin pozitivno vplivajo na naše počutje in izgled. Po vrhu vsega je delovanje v naravi tudi del poti k sebi, kar so vedele že naše babice, ki so znanje iz narave pridno izkoriščale pri izdelovanju domačih pripravkov - tako v kulinariki kot v kozmetiki ter prenašale to znanje iz roda v rod. 

Na žalost se je v zadnjih nekaj desetletjih zaradi potrošniške naravnanosti to znanje malce pozabilo, ni pa izginilo. Na Kmetiji Vrhivšek skušamo to znanje obujati, saj smo se pred leti odločili, da bomo gojili zelišča, industrijsko konopljo in nekatera starodavna žita, kot je pira, ker enostavno na svoji koži dnevno preizkušamo uporabo naravnih sestavin na naše počutje. V sklopu naravoslovnega ali tehniškega dne šolarjem v predavanju predstavimo pomen, način vzgoje, žetve, hranjenja in uporabnosti izbranih zelišč. Predavanje nadgradimo s praktično delavnico, kjer šolarji izdelajo zeliščni izdelek, ki ga odnesejo domov. V sklopu programa dobijo tudi učni list in recepturo za izdelek.
 

 

    

 

 

Kulturne rastline v vsakdanjem življenju

Dejstvo je, da kulturne rastline vplivajo na današnje življenje, najsi bo preko tekstilne industrije, prehranske, plastične ali katere druge. Je pa v zadnjem času vse večji poudarek na sonaravni pridelavi omenjenih rastlin, oz. nekatere so že v osnovi takšne, da za svojo rast in razvoj ne potrebujejo uporabe pesticidov. No, ravno to dejstvo je pred leti prevladalo pri odločitvi, katere kulture gojiti, tudi na kmetiji Vrhivšek. Zaradi omenjenega smo se odločili za gojenje industrijske konoplje in starih žit.
Tekom vseh teh let smo pridobili znanja o pridelavi, predelavi, uporabi in pomenu omenjenih rastlin, ki jih preko izobraževanj in praktičnih delavnic podajamo zainteresiranim. V sklopu naravoslovnega ali tehniškega dne šolarjem v predavanju predstavimo pomen kulturnih rastlin, z večjim poudarkom na vsestranskosti industrijske konoplje ter uporabnosti žit. Predavanje nadgradimo s praktično delavnico, kjer šolarji izdelajo prehranski izdelek iz omenjenih kultur ter ga podegustirajo in/ali odnesejo domov. V sklopu programa dobijo učni list in recepturo.

    

 

 

Krajša izobraževanja

Vse se začne s semenom. Lahko čisto v dobesednem pomenu, da posejemo seme, ki vzklije in se razvije rastlina, ki jo nato na različne načine uporabimo. Lahko pa v prenesenem pomenu, da damo šolarjem znanje in možnost spoznavanja narave skozi različne čute. Da obudimo znanje naših babic, ki ga je vredno ohraniti, da ponudimo vsaj malo ZKP (zdrave kmečke pameti), in da se ob vsem tem še dobro počutimo.. 
 

NABOR DELAVNIC
Gre za 1 urne delavnice, kjer sta združeni tako teorija in praksa z izdelavo kakšnega praktičnega izdelka. 

1.    Energijske ploščice
2.    Zeliščne kroglice v prehrani in za spodbujanje razpoloženja
3.    Masažno olje in njegove koristi
4.    Sivkina kopalna sol
5.    Prva pomoč pri aknah
6.    Kako izdelam svojo čajno mešanico?
7.    Kako izdelam negovalno mazilo?
8.    Ko šumi in se peni - kopalne kroglice