Uspešno izvedene delavnice v sklopu projekta Terapevtske fitokmetije

 

Na topel avgustovski dan 10.8.2022 so nas obiskali starostniki iz Lambrechtovega doma, s katerimi smo se sprehodili skozi naš zeliščni vrt in se pogovarjali o načinih uporabe zelišč. Sivko so starostniki nekoč uporabljali predvsem za odganjanje moljev v omarah z oblačili in s prehrano oz. v žitnih skrinjah. Iz melise in bezga so v glavnem delali čaj in sirup. Žajbelj so grgrali in ga uporabljali kot kadilo za odganjanje zlih duhov - tako za ljudi v hiši kot tudi za živali v štali. Izop so gojili predvsem za pripravo čajev ob prehladnih obolenjih, iz ognjiča in šentjanževke pa so delali mazila.
Pokazali smo jim, kako lahko s pomočjo parnega destilatorja dišeče rastline spremenimo v dišeče tekočine - saj pri tem procesu nastanejo hidrolati in eterična olja. Destilirali smo sivko iz zeliščnega vrta, da so v živo videli sam proces. Seveda jih je proces spominjal na žganjekuho, kar jim je bilo bolj poznano in pogovarjali smo se tudi o razliki med procesoma. 
Potem smo vonjali različne hidrolate in eterična olja, kar jim je bilo še posebej všeč. Prav tako so si jih popršili po različnih delih kože in preverjali spremembo počutja ob uporabi različnih hidrolatov. To je bilo smeha.
Pokazali smo jim tudi izdelavo masažnega olja s sivkinim eteričnim oljem in pojasnili način njegove uporabe.
Zadovoljni starostniki in spremljevalki so nato s sabo odpeljali sivkin hidrolat in eterično olje, ki smo jim ga zdestilirali iz njihove "domske" sivke.

         

 

V septembru 28.9.2022 pa smo v sklopu medgeneracijskega dneva gostili mladostnike iz VIZ - SC Višnja gora in starostnice iz Lambrechtovega doma. Tematika našega druženja je bila uporabnost zelišč v kuhinji. Starostnice so nam  povedale, da so se že kot male deklice naučile, kako uporabiti zelišča. Predvsem so jih  njihove mame in babice naučile o uporabnosti zelišč za izboljšanje počutja/ zdravja kot tudi za začinjanje jedi, nekaj malega pa tudi za kozmetiko. Same so to z veseljem delile tudi z mladostniki iz VIZ SC Višnja Gora.
Skupaj z mladostniki smo testirali uporabo suhih in svežih zelišč. V maslo so udeleženci vmešali svež narezan drobnjak in ta namaz podegustirali. S suhimi zelišči, vmešanimi v zeliščno sol, so posuli sirni namaz, namazan na kruh. Vendar so se vsi strinjali, da je namaz iz svežega zelišča bolj všečen. Naredili so tudi sladke zeliščne kroglice, ki so jih pripravili iz prosene kaše, skuhane v jabolčnem soku, kateri so dodali narezano suho sadje in oreščke ter seveda različna zelišča. Vse udeleženke so bile presenečene nad raznovrstnostjo okusov in kako lepo zelišča sodijo tako v slane kot sladke prigrizke.
Udeleženke so z različnimi zelišči naredile tudi vsaka svoj zeliščni kis, za kar so uporabile domač jabolčni kis iz kmetije Vrhivšek in sveža zelišča iz zeliščnega vrta. Kis so odnesle s sabo domov, saj je postopek izdelave takšen, da mora biti zelišče 3 tedne namočeno v kis. Mladostnice so tako dobile idejo za izdelavo domačega darila za božično novoletne praznike.
Ko so končale s praktično delavnico izdelave različnih prehranskih izdelkov in degustiranjem le-teh, smo se odpravili še na obhod kmetije.  Ogledale so si zeliščni vrt, nasad industrijske konoplje in ajde ter jurto, nad katero so bile še posebej navdušene.
Medgeneracijski dogodek z zelišči je poskrbel za okusno in dišeče dopoldne, ki je bilo obogateno s prenosom znanja iz starejše na mlajšo generacijo. Najbolj všeč pa jim je bila praktična izdelava in degustacija zeliščnih jedi.

 

Oba dogodka sta potekala v okviru projekta Terapevtske fitokmetije, z namenom poskusne izvedbe inovativnega programa s področja zdravstvenega varstva za starejše osebe. Projekt je financiran s strani Evropskega sklada za razvoj podezelja.